Odata cu instalarea iernii, a gerului, a zapezilor, a poleiului pe carosabil, si masina ta, pe langa dotarile standard si cele impuse de lege, mai are nevoie si de alte accesorii auto la fel de relevante si de importante, accesorii care isi vor dovedi utilitatea daca esti suprins de viscol sau zapezi.
Peria de zapada
Peria de curatat zapada de pe masina este fara indoiala primul accesoriu pe care trebuie sa-l achizitionezi. Dar ai grija de unde o cumperi si ce pre are. De preferabil ar fi sa nu cumperi cel mai ieftin produs pentru ca acele perii sunt facute dintr-un plastic foarte prost care la contact cu gerul se rigidizeaza prea tare si se rupe si te trezesti ca vei fi nevoit sa folosesti mana sau alte ustensile improvizate care iti pot zgaria masina. De asemenea, cauta perii cu par lung si moale ca nu cumva sa iti zgarii din greseala capota. O perie de zapada este bine sa fie cat mai lata, cu perii fini, cu maner destul de lung incat sa ajunga si pe plafonul unui SUV. In plus, o periede zapada folosita incorect poate avaria anumite piese auto.
Racleta
Dupa ce ai scapat de zapada de pe plafon, luneta, parbriz si capota, e timpul sa cureti parbrizul in profunzime ca sa scapi de efectul de opacitate. Zapada s-a dat usor dar odata cu gerul parbrizul ïngheata” si prinde o crusta subtire. O racleta buna nu trebuie sa fie nici dintr-un plastic foarte ieftin si rigid pentru ca se sparge nici sa aiba o lama prea ascutita pentru ca poti zgaria parbrizul.
Spray contra gheata
Chiar daca esti tentat sa arunci cu apa fierbinte si sare pe parbriz si capota, solutia salina e foarte coroziva si o sa te trezesti la primavara cu gauri sau rugina. Cel mai bine este sa folosesti un spray anti gheata cu o solutie antigel speciala.
Lanturi auto
Chiar daca ai cauciucuri de iarna noi, in cazul in care stii ca vrei sa mergi la munte sau te surprinde viscolul si zapada intr-o zona montana, e bine sa ai in plus si lanturi speciale pentru ca, daca se intampla sa intalnesti in drum sosele in panta sunt sanse sa nu poti urca cu tot cu cauciucurile de iarna.
Un set de lanturi se cumpara in functie de diametrul rotilor de pe masina si se montea pe rotile motrice. Montajul dureaza circa 15 minute pentru ambele roti dar nu trebuie sa uiti ca de indata ce ajungi pe carosabil negru, adica curat, trebuie sa le demontezi. In plus, viteza maxima cu care poti circula cu rotile ajutate de lanturi este de circa 50 km/h pentru ca altfel se tocesc si sar. Sper ca sugestiile noastre sa va ajute sa treceti peste iarna grea.
You must be logged in to post a comment.