Aflati cum se gestioneaza corest problemele legate de calitatea apei in industria auto
Dacă calitatea apei este mai puțin de dorit, luați în considerare opțiuni precum forarea unui puț nou, repararea puțului existent sau îndepărtarea sursei de contaminare. De exemplu, prezența bacteriilor în apă nu înseamnă neapărat că apa subterană este contaminată. Ar putea exista o problemă cu construcția, operarea sau întreținerea puțului, permițând apei de suprafață și contaminanților să intre în puț. Problema poate fi corectabilă. Dacă apa este contaminată cu nitrați, o fântână mai adâncă ar putea produce apă cu nitrat cu o concentrație mai mică. Deoarece riscul de nitrați este de la ingerare, utilizarea apei îmbuteliate pentru gătit și băut ar putea fi o altă opțiune. Apa încă din fântână ar putea fi folosită pentru curățare și scăldat.
Atunci când apa potabilă conține contaminanți care o fac fie nesigură, fie inacceptabilă din punct de vedere estetic, tratarea apei poate reduce sau elimina deseori contaminanții. Când vă gândiți la tratarea apei, realizați că nu există un singur echipament de tratare care să gestioneze toți contaminanții. Toate metodele de tratament au limitări. Sistemul de tratare care este cel mai bun pentru o anumită gospodărie depinde de contaminanții prezenți, de concentrația (concentrațiile) fiecăruia, de dimensiunea gospodăriei.
Vârsta și starea de sănătate a ocupanților săi și cerințele de întreținere și operaționale ale sistemului. De asemenea, pot exista situații în care o combinație de metode de tratament este cea mai eficientă. Cu orice sistem de tratare, întreținerea programată regulat ajută la asigurarea unei performanțe corespunzătoare a sistemului.
Sistemele de tratare pot fi clasificate fie ca punct de utilizare (POU) fie ca punct de intrare (POE). Dispozitivele POU tratează apa în punctul în care este utilizată, cum ar fi robinetul. Acest lucru permite tratarea apei folosite numai pentru băut și gătit. Dispozitivele POE tratează apa pe măsură ce aceasta intră în gospodărie; toată apa folosită în casă este tratată. Acest lucru este important dacă un contaminant poate fi absorbit prin piele sau prin inhalare în timpul îmbăierii, dușului sau în alte momente de contact cu apa.
De asemenea, este important în gestionarea substanțelor care pot provoca pete, depozite de minerale sau alte probleme în sistemul de distribuție a apei. Alegeți o opțiune de tratament care va elimina contaminanții specifici de îngrijorare. Unele opțiuni obișnuite de tratament includ filtre de sedimente, filtre cu cărbune activ, filtre oxidante și unități de osmoză inversă, distilare, schimb ionic, oxidare-filtrare și unități de clorinare. Filtrele de sedimente sunt utilizate în mod obișnuit pentru a îndepărta materialele în suspensie, cum ar fi nisipul, nămolul, depunerile, argila sau materialul organic din apă.
Filtrele de sedimente sunt adesea folosite în combinație cu o altă metodă de tratare a apei potabile pentru a îndepărta contaminanții precum fierul dizolvat, manganul sau hidrogenul sulfurat. Tratamentul inițial oxidează fierul dizolvat, manganul sau hidrogenul sulfurat în particule solide care sunt apoi prinse de filtru. Filtrele de sedimente sunt, de asemenea, folosite ca pre-tratare pentru alte procese, cum ar fi filtrarea cu cărbune activ și osmoza inversă, pentru a le crește eficacitatea. Filtrele de sedimente pot fi unități POU sau POE.
Filtrele cu cărbune activ (AC) sunt utilizate în mod obișnuit pentru a îmbunătăți gustul și mirosul apei. Filtrele AC pot reduce nivelurile multor substanțe chimice organice, cum ar fi solvenții, pesticidele și deșeurile industriale. Doar filtrele de curent alternativ foarte specializate absorb eficient metalele grele, cum ar fi plumbul. Radonul, un produs de degradare radioactivă a uraniului natural, poate fi îndepărtat prin filtrare AC, deși ratele de îndepărtare pentru diferite tipuri de echipamente AC nu au fost stabilite. Filtrele AC pot fi unități POU sau POE.
Filtrele cu membrană cu osmoză inversă (RO) sunt utilizate în mod obișnuit pentru a reduce concentrația de nitrați din apa potabilă. Unitățile RO pot reduce în mod eficient solidele totale dizolvate și mulți contaminanți, inclusiv arsenul și uraniul. Deși unitățile RO pot elimina microorganismele, ele nu sunt recomandate pentru această utilizare. Sistemul trebuie alimentat numai cu apă fără coliformi, deoarece bacteriile pot cauza deteriorarea membranei, iar contaminarea poate apărea prin scurgeri de orificii. Unitățile RO sunt POU.
Distilarea poate elimina aproape toate impuritățile din apă. Compușii îndepărtați includ sodiu, compuși de duritate, cum ar fi calciu și magneziu, fluor, nitrat și alte solide dizolvate, inclusiv fier și mangan. Operat corespunzător, inactivează eficient microorganismele precum bacteriile, virușii și protozoarele. Distilarea poate elimina, de asemenea, mulți compuși organici și metale grele. Distilatoarele sunt unități POU.
Dedurizatoarele de apă cu schimb de ioni pot elimina aproape tot calciul și magneziul din sursa de apă. De asemenea, balsamurile pot elimina până la 5-10 ppm de fier și mangan. Nu depindeți de un balsam pentru a îndepărta cantități mari de fier și mangan, deoarece utilizarea sporită și spălarea în contra pot cauza probleme la sistemul septic. Consumatorii pot verifica evaluarea producătorului pentru eliminarea acestor contaminanți. Dedurizatoarele de apă cu schimb de ioni sunt unități POE.
Filtrele de oxidare și sistemele de oxidare-filtrare din două părți sunt utilizate în mod obișnuit pentru a îndepărta fierul sau hidrogenul sulfurat. Filtrele oxidante și sistemele de oxidare-filtrare sunt unități POE. Clorarea prin șoc este introducerea unică a unei soluții puternice de clor în întregul sistem de distribuție a apei (puț, pompă, conductă de distribuție, încălzitor de apă caldă etc.), permițând un timp de contact adecvat pentru dezinfecție și spălarea sistemului pentru a elimina clorul. Clorarea de șoc este efectuată de adăugând cantitatea adecvată de clor la puț.
Clorarea cu șoc este o metodă eficientă de tratament unică pentru a elimina bacteriile patogene din sursele de apă potabilă. În plus, clorurarea cu șoc poate fi eficientă în gestionarea bacteriilor cu fier, mangan și/sau sulf. Aceste bacterii nepatogene se hrănesc cu mineralele din apă. Clorarea continuă implică injectarea de clor în alimentarea cu apă potabilă în timp cu utilizarea unei pompe de alimentare cu substanțe chimice, a unui dispozitiv de injecție sau a unui clorinator de tablete.
Cu o concentrație adecvată de clor și un timp de contact suficient, clorarea continuă poate dezinfecta eficient apa potabilă care conține bacterii patogene, viruși și alte microorganisme. De asemenea, poate fi folosit pentru a gestiona bacteriile nocive, cum ar fi bacteriile de fier, mangan și/sau sulf. În plus, clorul se va oxida puneți fierul și manganul astfel încât să poată fi filtrate, și va oxida hidrogenul sulfurat pentru a reduce mirosurile neplăcute.
Clorarea continuă este un tratament in punctele de iesire a instalatiilor
Pentru informații suplimentare despre unele dintre aceste sisteme de tratare a apei, consultați următoarele resurse:
• Tratarea apei potabile prin filtrarea sedimentelor
• Tratarea apei industriale prin treatmentcu filtre carbon activ
• Tratarea apei industriale prin dedurizarea schimb de ioni
• Tratarea apei industriale osmoza inversa
• Tratarea apei industriale prin Clorinare continuă
• Tratarea apei industriale prin Clorinare de soc
Concluzie: Apa de puț nu este niciodată pură
Apa provenita din foraje puturi poate conține contaminanți naturali și introduși. Proprietățile nocive și potențialele efecte asupra sănătății asociate cu o sursă de apă sunt direct legate de contaminanții prezenți și de concentrațiile acestora. Sursele potențiale de contaminare ar trebui identificate și gestionate pentru a reduce riscul pentru alimentarea cu apă. Deși nu este cerut de reglementările federale sau de stat, se recomandă testarea unei surse private de apă anual pentru bacterii și nitrați și, după cum este necesar, pentru alți contaminanți suspectați. Afla mai multe despre apa provenita din puturile de apa forate aici: https://www.euforaje.ro
Problemele de calitate a apei pot fi gestionate prin repararea unui puț existent, eliminarea sursei de contaminare, forarea unui puț nou sau utilizarea unui tratament adecvat al apei.
You must be logged in to post a comment.