E timpul sa vorbim despre un subiect controversat. Mituri despre piese AUTO. Unu din trei soferi face aceasta greseala GRAVA. Sa iti explic!Daca iti iubesti masina si iti place sa ai grija de ea, sa-i cumperi mereu piese originale, cu siguranta ca ai trecut si tu prin momente in care te intrebai daca piesele pe care le-ai cumparat sau piesele pe care ti le-a montat la service sunt originale sau nu. Ce trebuie precizat este faptul ca unul din trei soferi fac mari confuzii cu privire la acest subiect.
Concret, sunt multi soferi care cred ca piesele auto fara stanta marcii auto sunt contrafacute ceea ce este o greseala pentru ca in cazul pieselor auto, calitatea sau defectul de piesa originala sau contrafacuta nu sta neaparat in stantare. Si asta nu e tot. Cel putin 90% dintre soferii incepatori nu inteleg si nu cunosc ce inseamna indicativele uzuale de pe piesele auto: OE, OEM și AM. Din pacate, nici toti angajatii din service-uri auto din Romania nu fac bine distinctia.
OE – Echipament Original Genuin
Este piesa originală folosită de producătorul auto când mașina a ieșit din uzină. Această piesă poate fi fabricată, sub contract, de un furnizor care produce piesa intr-un mediu special și exclusiv pentru modelul mașinii respective. Piesele originale vin, de obicei, ambalate de către producătorul auto direct de la furnizorul contractat.
OEM: Echipament Original Manufacturat
Este denumirea dată de producătorul piesei auto care a fost montată de origine pe un vehicul. Acesta are dreptul de a produce aceeași piesă originală, ambalată în ambalajul propriu și ștanțată cu logo-ul său. Aici apar cele mai multe controverse, deoarece toți știu marca vehiculului deținut, dar nimeni nu știe care este, de fapt, producătorul anumitor componente (casetă de direcție, sistem de frânare, etc). În general, producătorii de piese auto nu beneficiază de marketing agresiv precum producătorii auto.
AM: Aftermarket
Este orice piesă care nu poartă logo-ul constructorului auto. Toate aceste piese sunt, însă, omologate de organismele internaționale pentru a fi comercializate și oferă un nivel de siguranță ridicat. În funcție de prețul și notorietatea producătorului piesei, calitatea poate diferi, dar marja nu este concludentă în ceea ce privește siguranța autovehiculului și a ocupanților acestora, ci mai degrabă în ceea ce privește numărul de kilometri în care piesa se încadrează în parametrii de funcționare impuși.
Altfel spus, problema dintre o piesa AM si OE nu e data de provenienta ci de modul in care a fost configurata si asamblata. Detalii despre acest aspect poti afla si de la statiile ITP din tara autorizate.
[…] cu mare priza la publicul feminin. Modelul e practic si luxos, propulsat de un motor turbo, cu piese auto bine gandite, iar numele pur si simplu atrage ca un […]